ANX – interjú egy új baráttal

A szerencsés véletlenek találkozásának köszönhetjük a következő interjút. Ősz van, a híradó szerint tombol a világjárvány, a szórakozóhelyek gyorsan zárnak, de azért mindig van lehetőség és idő egy-egy hiphop buliban összefutni régi ismerősökkel és ami talán fontosabb újakkal is. Egy ilyen “this is the beginning of a beautiful friendship”-ből született a következő kérdés-felelet, olvassátok szeretettel.

– Mikor kezdted és hogy alakult ki nálad a graffiti szeretete?
Kislánykoromtól kezdve érdekelt, mert láttam falakon, vonatokon, panelek tetején… Aki tudja, hogy Csepelen hol is van az a bizonyos PNCCMB rajz az már tudja azt is ,hogy hol mentem el minden reggel 8 éven keresztül. Aztán 2009-ben bekerültem egy művészeti iskolába (amit nem fejeztem be) ahol találkoztam olyan srácokkal akik űzték, így lett nagyobb rálátásom,hogy mi is ez. Az óta is tart a “szerelem”.

– A nevedet saját magad választottad vagy kaptad, ha te választottad, akkor miért pont ezt?
Szerintem mindenki ismeri azt a részt amikor új nevet kell választani valamiért… Nálam ez úgy nézett ki hogy több lapot tageltem és rajzoltam tele az ABC betűivel. Az A és az N tetszettek egymás mellett X-et pedig mindenképp akartam ANOX volt ANUX nem. Neten kerestem rá természetesen …
Érdekességként:
Amikor beírtam az Anux nevet, akkor csak “A NÜX”-öt dobta ki a wikipédia. Nüx (görögül: Νύξ, Nyx; latinul: Nox) a görög mitológiában az volt, aki a nap végén sötét szárnyaival beborítja a világot. Ezt elképzeltem és nagyon megtetszett.Mostanában inkább csak ANX-ként rövidítem.

– Ha csoportban festesz, mit mondanál annak a kialakulásáról?
Már sajnos nem. Illetve valahogy azt vettem észre, hogy nem abba a korosztályba tartozom, ahol az emberek jobban tartják egymással a személyes kapcsolatot. De az is előfordulhat,hogy erre nem a legjobb embereket fogtam ki.
Elég keserédes hangulat fog el, amikor hallgatom az idősebbeket csoport sztorikról, amiket nem fogok átélni…

– Kezdetek óta kb. hány rajzot készítettél?
Ezt szerintem kevés ember tudja szám szerint. Inkább azt mondanám, hogy sokat, de nem eleget.

– Hogyan jellemeznéd a stílusodat?
Kiforratlan és sajátos megoldásokkal teli.

– Kellett-e komoly áldozatot hoznod a rajzos karriered miatt?
Nem mondom,hogy nagy karrier, sokan most olvassák a nevem először.
Ám, attól függ honnan nézzük,mesélhetnék rendőr sztorit is,de van komolyabb. Újra tanultam járni és ez volt a legnagyobb motivációs erő,hogy megint festhessek. Persze még mindig vannak fizikai határaim.

– Mi az a dolog amit más nem adhatott volna meg csak a writing?
– Mi és/vagy ki az ami még most is motivál?

A szabadság, a boldogság, állandó motiváció és a folyamatos fejlődés.
Nem azért festek, hogy a nevem vagy fényképem megjelenjen. Még kevésbé azért , hogy másban”megtámadjam” azt, ami vagyok. Van aki megtanul festeni autodidakta módon … Ez jó néha egyedül, néha csapatban, olykor legális, néha munka útján, olykor illegális módon továbbra is .

– Mennyire jellemző hogy lefednék a rajzodat és mi a véleményed ezzel kapcsolatban?
Rengetegszer fedtek le, de ez benne van a pakliban ?
Legyen róla képem és be tudjam fejezni.Volt már,hogy messzebb lévő legálhoz későn mentem vissza és a rajzom közepébe virított egy “háttér ?” de csak a válaszom után lett fedve. Hozzáteszem nem is számítottam rá,hogy ottmarad. ?

– Publikus parás helyzetben volt-e részed?
Nem mondanám.Mindenki tudja mit vállal,így nem gondolom annyira kifejezetten parásnak egyiket sem.

– Mivel foglalkozol ha nem a falakat kened épp?
Akkor éppen autókat ,motorokat festek vagy tanulok. ?

– Jövőbeli tervek?
A nagy Covid-19 évében ezek csak álmok de minél többet szeretnék utazni ,különböző embereket,kultúrákat megismerni és festeni. Mondjuk egy világkörüli túra tervben van,kíváncsi vagyok hol ér utol az öregség.

Egy szavas válaszokkal:
– Legál vagy illegál? : ÉS
– Művészet vagy rongálás? : Graffiti.
– Vonatok vagy falak? : Bármi amit felérek.
– Mennyiség vagy minőség? :  Kinek mire van igény. Igyekszem mindkettőre törekedni.

végére: kinek küldesz üdvözletet?
Tiszteletem GRINO Papának aki az egyik legmotiválóbb ember a Földön! ANG-nak és a FAM crew-nak Mexikóba, Tripulaczion! ComixFlash srácnak! Syre Úrnak! Cime Pajtimnak! Bud-nak és nagy-nagy pacsi Idarnak, illetve a bringás srácoknak ! A Budafoki B-boying Crew-nak! Persze üdvözletem mindenki másnak is aki ennek az egésznek a része!