Új legálfal Szegeden

Szeged egy újabb legálisan festhető falfelülettel bővült, ahol a graffiti művészek kötöttségek nélkül alkothatnak. Ha Te is alkotni szeretnél, vagy csak érdekelnek az eddig elkészült igényes munkák, akkor érdemes elsétálnod a Rókusi városrészen található, Csáky József utcai garázssorhoz.

A most látható alkotások előtt, a magántulajdonban lévő garázsok falait oda nem illő falfirkák csúfították. A tulajdonosok szerettek volna megválni a falakon megjelenő trágár megnyilvánulásoktól, így amikor helyi művészek felkeresték a közös képviselőt, hogy ők szívesen lefestenék, illetve kidekorálnák a falakat, akkor sikeres megállapodás született. A kezdeményezés közös megbeszélésre épült, a művészek szabad kezet kaptak az alkotáshoz, egyedül annyit kértek a tulajdonosok, hogy oda nem illő témájú (például politikai) graffiti ne készüljön.

A kezdeményezés kapcsán elsőként az érintett közös képviselővel vettük fel a kapcsolatot, aki a beszélgetés során elárulta, hogy ő nagyon elégedett a mostani alkotásokkal, és több ilyen igényes munkát kellene készíteni festékszóróval, nem csak firkálni. A „másik oldalról” való megközelítés érdekében, pedig Mone graffiti művészt kérdeztük, aki aktívan részt vett abban, hogy ez a megállapodás létrejöjjön. A művész elmondta nekünk, hogy az egész kezdeményezés nem jöhetett volna létre egy szintén helyi graffiti művész Pif nélkül, akinek köszönhetik, hogy újabb legál fallal gazdagodott Szeged. Azóta több graffiti alkotása is készült itt, véleménye szerint ez a falfelület minden graffitis álma, minden tekintetben megfelel egy jó festésnek, sima felületű és nem túl magas.

Az ilyen típusú kezdeményezések egyrész fejlődési lehetőséget nyújthatnak a művészek számára, másrészt ösztönzően hathatnak, hogy kevesebb alkotás készüljön illegálisan, mindemellett hozzájárulhatnak egy élhető, vonzó környezet kialakításához. Ugyanakkor Szegeden viszonylag még kevés legális fal található. Mone, mint aktív graffiti festője a városnak szintén hiányolja ezeket a szabad felületeket, hiszen látja mennyire nyitottak az emberek erre, meglátása szerint, érdemes volna kihasználni ezt az érdeklődést, újabb legális falakra graffiti kiállításokat tervezni. Ez nem csak az alkotók számára nyújtana kikapcsolódást, hanem bárki megcsodálhatná a műveket és „valakiben beindulhat a művészi vonal is.”

FORRÁS: urbanmuveszet.hu