Angel (DCK) interjú, 2018

– Mikor kezdted és hogy alakult ki nálad a writing?
1994-ben kezdtem, akkoriban kazetta borítókat rajzolgattam, abból alakult ez.

– A nevedet saját magad választottad vagy kaptad, ha te választottad, akkor miért pont ezt
Az Angel-t egy házibulin kaptam egy lánytól, aztán rám ragadt. A Meka, amit most tolok pedig teljesen tudatos választás, régóta kerestem egy jó nevet, ami utal a robotokra, de van benne mélyebb tartalom is: a Meka egyben Mecha, vagy Maker, vagy Mekka stb.

– Hogy alakult ki a crew? Mit jelent a DCK?
Együtt kezdtük Napossal és Manoval.
Destroy Create Konfuse – azóta elég sokan jöttek és mentek, már mi magunk sem tudjuk pontosan ki van benne, ettől is izgalmas 🙂

– Kezdetek óta kb. hány rajzot készítettél?
Fogalmam sincs. Teljesen változó volt az évi mennyiség, kezdetben ritkán, és kicsiket, mert nem volt pénz festékre, később sokat rohangáltunk vidéken, aztán az is lecsendesedett, most pedig amikor csak tudok – festek. Idén kb. 15 rajznál tartok, vegyes felületekre. Papíron 30-40 lehet 🙂

– Hogyan jellemeznéd a stílusodat?
Wildstyle. Oldschool elemek és newschool hatások keveredése. Igyekszem, hogy ne legyen két egyforma rajzom. Az élet nagy részében freestyle-oztam, és mellette sokat rajzoltam, mostanában inkább próbálok vázlatból festeni, ha van idő. Nem vagyok jó másoló, de ez is a fejlődés része.

– Kellett-e komoly áldozatot hoznod a rajzos karriered miatt?
Nem áldozat, de bánom, hogy keveset jártam iskolába, tanulj, amíg tudsz!
Minden más szempontból csak adott a graff: barátokat, kalandokat, tiszteletet, ismertséget, lehetőségeket, motivációt az élethez. Utazgatok a graff miatt, és mindent másképp látok graffes szemmel. Mindenhol van barátom. Sosem unatkozom, ha van nálam valami rajzeszköz, de tudok tervezgetni fejben is.

– Mi az a dolog amit más nem adhatott volna meg csak a writing?
Nem tudom, mivel ezt az utat választottam. Lehettem volna autószerelő is, vagy kamionos (kamionversenyző :)), voltak ilyen terveim gyerekként.

– Mi és/vagy ki az ami még most is motivál?
Az internetről beömlő rengeteg cucc folyamatosan rezgésben tart, ezért komoly munkával fejlesztgetem, kapálgatom az insta és fb feedemet, hogy kellően motiváló legyen. A graffitiken kívül nagyon motiválnak még a concept art-ok, robotokat is építek, az a formavilág is mindig ad a cuccaimhoz. Filmek, sorozatok alatt szoktam rajzolni, és fontos nagyon a zene: az alkotáshoz kell a soundtrack, és annak változatosnak kell lennie. Akikkel mostanában sokat festek, és húzzák az agyamat, amitől továbbra is fejlődök napról napra, az Heat és Trans, és persze a the Mínk is belevisz heti legalább egy alkalommal a több órás rajzolásba 😉

– Mennyire jellemző hogy buffolnák a rajzodat és ha volt ilyen, az hogyan érintett (és ki volt az a bátor)?
Ritkán buffolták, inkább fedték. Nem bátorság kérdése. Van, ahol rendszeresen előfordul, de ezért nem nagyon festek már a Filatorigátra, ott van, hogy naponta leugrik ez-az, függetlenül az alkotótól vagy a minőségtől. Azért szeretem, ha legalább egy cuccom van fent.
Az emberekből elveszett az önkritika, ócska style-okkal, rossz anyagokkal fednek komoly szetteket is, nem számít, hogy abba mennyi pénz, munka és ötlet lett befektetve. Szerencsére van máshol is fal, azokat tolom inkább – ott van, hogy egész évben fent vannak a cuccok, míg mi magunk le nem fedjük valami frissel.

– Publikus parás helyzetben volt-e részed?
Rendszeresen begyűjtöttek részegen tag-elésért, azóta ha iszom, nem viszek magammal túl nagy filcet.
Ezt tanácsolom mindenkinek! 🙂

– Mivel foglalkozol ha nem a falakat kened épp?
Dolgozom! 😀
Robotokat gyűjtök (Transformers)  és építek(Gundam), akinek van otthon elfekvőben, mindig örömmel fogadom!
Pörgetem a Sample Temple-t a Tilos Rádión már 10 éve, néha zenélek pár producer barátommal, elkezdtem videóvágást is tanulgatni, a lényeg a csinálás 😉

– Hogyan látod a szcéna mai helyzetét/megítélését?
Folyamatosan változik, a zenei életben van egy felvirágzás (Slow Village, Mulató Aztékok, és vonzáskörzete), a graffben meg van egy stabil igényes mag, ami folyamatosan fejlődik, és van pár nagyon aktív street arc (Yo Eloy!). Pörög a teherkultúra, amit a 2000-es évek elején lenéztek, de mostanra bejutott a szűkültebb agyakba is. Érdemes lenne beleolvasni a kanadai, amerikai történelmébe, a hobo művészetekbe is, fejlődjetek, művelődjetek, srácok, csajok!

– Jövőbeli tervek?
Hamarosan megyünk A Meeting Of Styles koszovói epizódjára, és még van pár klassz jam betervezve idénre, ezen kívül továbbra is festek, mikor csak tudok. Szerveződik a hazai MOS is az ALL CAPS rendezésében, idén is nagyot fog robbanni!

Egy szavas válaszokkal:
– Legál vagy illegál : Graffiti.
– Művészet vagy rongálás: Destroy Create Konfuse
– Vonatok vagy falak? A világ egy vászon.
– Mennyiség vagy minőség? Is.

– végére: kinek küldesz üdvözletet?
Mindenkinek nagy pacsi, akit motivál a jelenlétem, köszönet a barátoknak, hogy motiválnak!
Csináld a cuccod, fejlődj, tanulj, változtass, add meg a tiszteletet a másik writernek!
A villág nagyobb része ezt nem teszi meg.

 

Peace,
#MakeMeka
Angeltwosix az Instagram-on
Angel Twosixism a Facebookon
Sample Temple FB, Mixcloud, Tilos Rádió