Synthetix saiNee Interjú 2018

– mikor kezdted és hogy alakult ki nálad a writing?
Talán óvodás koromban figyeltem fel miskolci révén Qkac és Donsa munkáira. Bár akkor még fogalmam sem volt, mi ez, de minden nap ott volt a buszmegállóban az a pár színes forma. 16 éves koromig csak skicceltem kisebb-nagyobb sikerrel, majd Feliks a Renegát Projektből kezdett el terelgetni és biztatni, amit máig köszönök neki. (Bár Ő is inkább a ’’művészeti’’ pálya irányába.) Ezeket folytatva az igazi fellendülést Skot cimborámmal való festés okozta.

– a nevedet saját magad választottad vagy kaptad? / ha te választottad, akkor miért pont ezt?
Egy deszkás videót néztem és abban volt egy SANE márka… úú mondom f@sza! Rakok bele egy i-t aztán kész is van. Később a tervezőgrafikai indíttatásomból jött a Synthetix „vezetéknév”. Az elektronikusan készült alkotások a manuálisokhoz képest szintetikusak, mint pl.: a drogoknál az LSD vs Magic mushroom, így ezzel párhuzamot vonva lett a név.

– melyik crewban festesz jelenleg? (ha rövidítést írsz akkor légyszi a teljes nevet is írd ha lehet)
Na ez egy bonyolult kérdés számomra. Valahányszor összehaverkodok emberekkel, előbb utóbb bevesznek a csoportjaikba, aminek nagyon örülök. De egyiket sem érzem igazán magaménak. Kisebb idő elteltével megszakad a kapcsolat és szinte személytelenné válik a dolog. Ilyenkor gyakran érzem, hogy beskatulyáztattam magam és „feleslegesen” minek írjak olyan csoportokat, akiknek a tagjai leszarják, mi van vele és újabb személyek társaságát keresik. Számomra nincsen akkora jelentősége egy csoport írásának, mivel nem vagyok akkora hardcore arc, mint a 1UP vagy a TRG tagok. A másik ok, hogy nem ismerem az összes tagot, így megint fura. Talán az AH / AHS ( Anti Hero ) csoportot említeném meg, aminek a tagja vagyok szinte a „kezdetektől”. (Úgyis egy „antihősnek” tartom magam.) Nyugodtabb szívvel mondok neveket, akikkel kölcsönösen kontaktolunk bármikor, és nem csak festés céljából tartjuk a kapcsolatot.

– kezdetek óta kb hány rajzot készítettél?
haha 😀 … Egy ideig számoltam, de már nem tudom. Kb 500

– hogyan jellemeznéd a stílusodat?
Szerintem Abstract Wild Style (ilyen stílus megnevezés nincs is, gondolom). Legtöbbször lendületes formákból építem fel a cuccaimat, amiket random húzott vonalakkal bonyolítok. Nem szoktam skiccet készíteni mielőtt festeni megyek. Inkább a pillanatnyi hangulatomat akarom kibontakoztatni. A színek kiválasztásán kívül minden más random a rajzaimban, illetve betanult az évek alatt. Rengeteget filozofálok VZS barátommal a megfelelő rajzról. Vajon milyen egy jó rajz… Egyáltalán mikor és mitől jó egy rajz? 🙂 🙂 🙂 áááááá totál f@aszság, de olykor viCCes a végeredmény. A betűim vonalvezetése a throw-up –okból és a fat cap-es tag-ekből alakultak ki.

– kellett-e komoly áldozatot hoznod a rajzos karriered miatt?
Van karrierem? Áldozat, mármint, hogy -10 C°-ban vártam télen a buszra és, hogy odafagy a
kezem a kannához? 🙂 (Na jó, ez Coke szövege.) Igazából semmit sem. Nem vagyok nagy
illegál forma.

– mi az a dolog amit más nem adhatott volna meg csak a writing.?
Mindent.

– mi és/vagy ki az ami motivál? (ki-nél: magyar/külföldi firkász?)
Fúúú… Mikor találkozom Rubik – Rest cimboráimmal, ők mindig felspanolnak a teherek festésére. Sok minden inspirál, kezdve a graffititől a szobrászaton át a motion design munkákig. Branett Newman, Smash137, Kofie, Böki, Hepi, Ábra, Etam cru, Belin, Aixponza, Man vs Machine.

– mennyire jellemző hogy buffolnák (lefednék-ráfestenének) a rajzodat és ha volt ilyen, az hogyan érintett
Fedtek már le és én is.

– publikus parás helyzetben volt-e részed (illegálban?) ?
Nem nagyon. Egy-két futás.

– mivel foglalkozol ha nem a falakat kened épp?
Összekenek mást, gördeszkázom, amúgy motion designer vagyok.

– hogyan látod a szcéna mai helyzetét/megítélését?
Sokan még mindig a múltban élnek és csak a régieket istenítik, pedig van rengeteg kiforrott új stílus is csak ők nem kapnak igazán helyet a „közösségi médiában”. Talán több az az ember, aki tudja használni a kannát, mint aki rajzolni is. (Itt azokra értem, akik nem tudnak zongorázni, de ököllel ütik a billentyűket.) Rengeteg az erőltetett „művész graffiti”. Ha valaki tudja használni a kannát, akkor már graffitis, ha nem akkor művész. Jómagamat még besorolni sem tudom, hogy hová tartozom, mivel szívesen csinálom az abstract szart, ami az alap betűimből indult ki, de olykor az igazi graffiti hoz lázba (Rendes dimenzió, kontúr, second, olvasható betűk.) A graffitit felemészti a trend és a „művésszé válni” való akarás.

– jövőbeli tervek?
Indeterminable lines kiállítás Ábra barátommal.

egy szavas válaszokkal:
– legál vagy illegál: legál
– művészet vagy rongálás: 
művészet
– vonatok vagy falak? : 
vonat
– mennyiség vagy minőség
: minőség

kinek küldesz üdvözletet?
Mindenkinek, akiket nem említettem meg, de a barátaim.
// x,,;,,X Na küldök egy pacsit Time-nak is, hogy nyugodt legyen a kis világa 🙂 🙂 🙂 , illetve Leplezett cimborámnak a lemeze megjelenéséért /
Blunt Shelter Records
https://qrates.com/projects/15980