Rouge (offline) interjú 2004-ből

Rouge először 1998-ban fogott kannát a kezébe, de már előtte is érdeklődött a rajzolás és ennek hatására a graffiti iránt. a színek és formák megszállottja. Hat év alatt Ő és crewja, az MST, a budapesti writing szcéna meghatározó szereplőivé váltak. Életének közel harmadát a graffitinek szentelte, s ez idő alatt az egész generáció átalakult. Mindegy, hohy INPH, SOCK vagy ROUGE kerül fel általa a falra, style-jában és vonalvezetésében senki nem találhat kivetnivalót.

AKKOR VÁGJUNK BELE! MESÉLJ MAGADRÓL!
Hát ez egy hülye kérdés. Most mit meséljek?

NA JÓ, KICSIT KONKRÉTABBAN. MI A KEDVENC PIZZÁD?
Nem is tudom, talán a sonkás gombás.

ÉS A KEDVENC AUTÓMÁRKÁD?
A Jaguar.

TÉTELEZZÜK FEL, HOGY VAN EGY ZSÍR ÚJ JAGUAROD, MONDJUK SÖTÉTZÖLD. AKKOR IS MEGFOGNÁD A FESTÉKEIDET, BERAKNÁD A CSOMAGTARTÓBA ÉS LEMENNÉL VALAMELYIK YARD-BA VONATOT FESTENI?
Mindenképpen, de előbb eladnám a Jaguart, vennék belőle egy olcsóbb autót, a többit pedig festékre, sörre, filmre és egy digitális kamerára költeném. Ezekkel sok akciót tudnék véghezvinni és rögzíteni az utókor, esetleg az unokáim számára.

MIÉRT KEZDTÉL BELE AZ EGÉSZBE?
amikor egyszer Szentendre felé utaztam a nagypapámmal, láttam a Filatorigát “örökbörner” falát és még ezen a nyáron elgondolkoztatott az a kérdés, hogyan is tudják megszínesíteni a vonatok ablakait. Ezen ismeretlen dolgok misztikus varázsa ébresztette fel bennem a vágyat és az elszántságot, hogy kipróbáljam.

MI VOLT AZ MST ELŐTT?
Legelőször egy osztálytársammal kezdtem el firkálgatni, majd az ezt követő lépés a PHOTO CREW volt. Ezután megismerkedtem EUTH-tal, SHIF-fel és ASTER-rel akikkel 2001 nyarán megalapítottuk a CTE csoportot. Ez idő tájt már ismertük az SQR (EDYO és ERON) Crew tagjait. ZUPES-sel és SHA-val pedig 2002 elején barátkoztunk össze. Innen egyenes út vezetett az MST CREW 2002- es megalakulásához.

MI A STÍLUS, ILLETVE NEKED MIT JELENT?
Elég nehéz ezt megfogalmazni, teljességében szinte lehetetlen is. szerintem formák, vonalak, ívek olyasfajta képe, amelyek mindig más mutatnak, de mindegyik alkotás utal a készítőjére. Én legtöbbször valami érdekes és nekem tetsző formából indulok ki és ahhoz építem hozzá a rajzot, vagy a betűt. Ez az én stílusom, ha nevezhetem annak.

MAGYARORSZÁGNAK VAN SAJÁT STÍLUSA?
Van, de szerintem eléggé széteső jellegű. ez főleg a rutintalanságnak és a gyakorlatlanságnak köszönhető. Ezt úgy értem, hogy sokan kevesebbet sketchelnek, mint amennyi szükséges lenne egy jó arányrendszerrel rendelkező rajz elgondolásához, kivitelezéséhez.

AKKOR AKIK ITTHON FESTENEK, TÖBBSÉGÉBEN SZ*RT CSINÁLNAK?
Nem, abszolút nem! Szerencsére egyre több a kiemelkedő teljesítmény, ami azért is fontos mert ez a legnagyobb húzóerő és így a kevésbé jó versenyzők is a megfelelő példát látják. De ha nem is ezt követve folytatjáka tevékenységüket, mindenképp rögzül bennük a minőség és ha tudat alatt is, de pozitív hatást gyakorol rájuk.

EZT A TEGELÉSRE IS ÁLTALÁNOSÍTHATJUK?
Mindenképpen!

AKKOR MIÉRT LÁTNI ANNYI ROSSZ MINŐSÉGŰ FIRKÁT MINDENFELÉ?
Mert túl sok ember fog bele és hagyja abba a tegelésnél úgy, hogy fel sem merül bennük az a gondolat, hogy esztétikusabb tegeket készítsenek. Egy jó teget írni ugyanolyan nehéz feladat mint megcsinálni egy szép rajzot valahová. Csak ez kicsit más jellegű gondolkodást és gyakorlást igényel.

MI AZ, AMI INSPIRÁL?
Bármi, ami hatást tud rám gyakorolni. Zene, forma, szín, stb.

A MENNYISÉGRE VAGY A MINŐSÉGRE FEKTETSZ NAGYOBB HANGSÚLYT?
A kettő megfelelő egyensúlya a cél, de a minőség mindig meghatározóbb lesz.

KIKET TARTASZ ITTHON JÓNAK?
Tulajdonképpen mindenkit jónak tartok, aki szívvel lélekkel csinálja, de sajnos nem ismerhetek mindenkit olyan jól, hogy ezt reálisan meg tudjam ítélni.

AMIKOR KÉSZÍTESZ EGY PANELT, GONDOLSZ AZ ÁLTALAD OKOZOTT KÁRRA?
Nem gondolok rá, mivel számomra ez egyáltalán nem minősül rongálásnak mégha a társadalom nagyobb része ezt teljes mértékben el is ítéli.

SZERINTED MIT GONDOL AZ AZ EMBER, AKI MÁSNAP, IZZADTAN MOSSA LE AZ ABLAKOT, AMIT TE ELŐTTE ÖSSZEFÚJTÁL?
Valószínüleg arra gondol, hogy a nyomorék “hülyegyereknek” nincs jobb dolga.- Abba viszont ő sem gondol bele, hogy mennyi tervezés, szervezés, energia áll a dolog mögött. Több, mint amennyi idő alatt lemosná az egész vonatot. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nagyobb tettet hajtok végre mint ő, csupán kiegészítjük egymást. Lehet, hogy a következő életemben én fogom mosni az ablakot.

AKKOR BESZÉLJ EGY KICSIT A DOLGOK “TERVEZÉS, SZERVEZÉS, ENERGIA” RÉSZÉRŐL!
Először is rajzolgat az ember, ahogy tud. Majd ha van egy kellemes kis rajza, azt megcsinálja többféle változatban is, így rögzül benne egyfajta formavilág, amit bármilyen körülmények között kisebb-nagyobb változtatásokkal újra é újra meg tud valósítani. Valószínűleg nem egyedül megy, ezért mindenféleképpen hosszas időegyeztetés szükséges a fújós partnerekkel, hogy elutazunk, majd várunk. Ami a legfontosabb: az értékes és szép fotó, ami teljessé teszi és lezárja az egészet.

VOLT MÁR PROBLÉMÁD A RENDŐRSÉGGEL?
Megesett, hogy egy vidéki városkában festettünk,eléggé felelőtlenül, jó sokan. A hajnalban érkező vasutas észrevett egy pár embert, akik még akkor is festegettek, mit sem törődve emberünk jelenlétével. Ezután az első vonattal indultunk haza, mégpedig azzal, amit előzőleg megfestettünk. a kallerbácsi pedig bezárt minket a kabinba, azzal a mondattal, hogy X városban vár minket a rendőrség. Miközben a következő falu felé haladtunk, én kidobáltam az ablakon a festékeimet és amikor lassított a vonat, én is kiugrottam az ablakon, a többiek pedig utánam, bár kicsit nehézkesen, mert az utolsó srác fejjel lefelé lógott ki az induló vonat ablakán, miközben a kalauz fogta a lábát. De szerencsére ki tudta magát szabadítani és ezután reggelig tartó kommandózás vette kezdetét, ami végül a Déliben fejeződött be.

HA MOST ÖSSZERAKNÁL 8 KANNÁT, MELYEK LENNÉNEK AZOK?
Molotow – Grasshopper, Crazy Plum, Goldfish, Erikaviolet
Montana Black – Savanna
Montana – Mustárbarna, Signal Orange, Melcoton

A WRITINGON KÍVÜL FOGLALKOZTAT-E VALAMI?
A vizuális művészetek vonzanak, ezek közül is a grafikát és a fotózást emelném ki. Ezeken kívül érdekel még a filozófia is.